Nieuws

3 Mrt 2014 Feedbacktraining: minder over en meer met elkaar praten

Tiny Gebbink, radiotherapeutisch laborant, heeft met de hele afdeling een eendaagse training 'Kernkwaliteiten & Feedback geven en ontvangen' gevolgd. Doel was om minder over elkaar te praten en meer met elkaar. Goed voor ieders ontwikkeling en voor de samenwerking.

Vaker loslaten
Kernkwaliteiten zijn specifieke sterktes die je maken tot wat je bent. Bij een kernkwaliteit horen een allergie, een valkuil en een uitdaging. De kernkwaliteiten en valkuilen kunnen als basis dienen om elkaar feedback te geven. Een kernkwaliteit van Tiny is dat ze zich verantwoordelijk voelt voor wat gedaan moet worden. De bijbehorende valkuil is: drammen om iets af te krijgen. En allergie ontstaat als mensen niets doen. De uitdaging is: voel je niet overal verantwoordelijk voor, laat wat vaker los.
Tiny heeft geleerd dat ze eerst kijkt of ze verantwoordelijk is. Zo ruimt ze aan het eind van de dag niet meer een radiotherapie-unit op waar ze zelf niet heeft gewerkt. Tiny: "Het voelt nog niet fijn om het rommelig achter te laten, maar het is wel beter."

Waarneembaar gedrag
In de training werd kort de theorie van feedback geven behandeld: 1 Benoem concreet waarneembaar gedrag. 2 Benoem het effect van dit gedrag (gevoel/gevolg). 3 Zeg eventueel wat je ervan vindt. 4 Sla de brug naar de ander. 5 Maak een afspraak, doe een verzoek, bied een alternatief of geef een tip.
Met rollenspelen werden praktijksituaties nagespeeld. Tiny heeft geoefend om als er werk af moet dat niet meer ongevraagd bij een collega neer te leggen, maar te zeggen: “Ik zie dat je nu even tijd hebt. Er ligt nog veel werk. Ik word wat onrustig of het wel af komt. Kun jij er zo aan beginnen?”

Praktijk weerbarstig
"De training was nuttig, maar de praktijk is weerbarstig", vindt Tiny: "Soms zegt een collega. 'Zo heb je het niet geleerd op de feedbacktraining'. Maar daar kunnen we nu om lachen en het onderwerp is wel bespreekbaar geworden."

Functie: radiotherapeutisch laborant UMC Utrecht
Leeftijd: 60 jaar
Woont: in Didam met man. Hun twee kinderen van 25 en 22 jaar wonen op kamers.
Vrije tijd: lezen, wandelen, vrijwilliger bij het filmhuis. Filmtip: Amour.
Info: M.W.M.Gebbink@umcutrecht.nl
Inspiratie: Praten met mensen (vrienden en collega's)


Tip: geef feedback niet via de mail, dat komt vaak anders over dan bedoeld.

Vitaal en met plezier blijven werken
Hoe blijft u vitaal en met plezier aan het werk, ook in onzekere tijden? Deze serie artikelen biedt inspiratie. Afkomstig van de acht UMC's en de werknemersorganisaties. Zij hebben in de cao afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Kijk ook eens op umcdialoog.nl en dokterhoe.nl.

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar overzicht