Nieuws

22 Jan 2014 Kies een rol die werkt

Conflicthantering, feedback geven en ontvangen, grenzen aangeven, rampdenken, nee-zeggen, rolbewustzijn; in een training Persoonlijke Effectiviteit komt het allemaal aan bod. De training geeft door rollenspelen inzicht in gedragspatronen en leert hoe het effect van het eigen gedrag positief is te beïnvloeden. Dat maakt werkt leuker!

Aanklager of slachtoffer

Inez Chin Sue, verpleegkundige in het Erasmus MC, heeft de training gevolgd. "Wat direct al hielp was dat ik zag dat andere mensen ook tegen dingen oplopen. De training was echte een eye opener. Er is bijvoorbeeld uitgelegd dat de rol die je aanneemt ook weer bepaald gedrag bij de ander oproept. We oefenden met de rollen van aanklager en slachtoffer. En met kind, ouder, volwassene. Ik was geneigd om snel boven op de kast te zitten als ik het ergens niet mee eens was, maar ik laat nu eerst iemand uitpraten, vat samen wat er is gezegd, en geef daarna pas mijn eigen mening. Daarbij hou ik me bij de feiten en de hoofdzaken. Het werkt echt beter in de praktijk. Ik blijf rustiger en verzand niet meer in welles/nietes-situaties die niemand verder helpen. Het gebruik van humor kan ook helpen om situaties een andere wending te geven. En gedrag van een ander dat je stoort, is vaak iets dat je zelf mist, daar kun je van leren."

Kwetsbaar en nuttig

De training duurde tien keer twee uur waarbij de cursisten huiswerk meekregen. Ze moesten voor elke les een klein doel stellen en dat SMART uitwerken, dus meetbaar maken. Tijdens de bijeenkomsten hielpen de cursisten elkaar. Inez: "Het voelde kwetsbaar, maar ik heb veel aan de training gehad in mijn communicatie met collega's en patiënten. Het werkt eigenlijk naar iedereen. Ik ben blij dat ik deze training heb gedaan."

Naam: Inez Chin Sue
Functie: verpleegkundige, Erasmus MC
Leeftijd: 58 jaar
Woont: in Rotterdam
Vrije tijd: hardlopen, vele marathons
Info: i.chinsue@erasmusmc.nl
Inspiratie: Zweedse detectives, oude blues, Jackson Browne.


Het helpt om je eigen valkuilen en die van anderen te leren zien.

"Ik was geneigd om snel boven op de kast te zitten als ik het ergens niet mee eens was."


Tekst: Joop K. de Vries
Illustratie: Brigida

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar overzicht