Nieuws

14 Apr 2014 Gezonder eten na healthcheck

Vitaal en met plezier blijven werken
Hoe blijft u vitaal en met plezier aan het werk, ook in onzekere tijden? Deze serie artikelen biedt inspiratie. Afkomstig van de acht UMC's en de werknemersorganisaties. Zij hebben in de cao afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Kijk ook eens op umcdialoog.nl en dokterhoe.nl.

Gezonder eten na healthcheck

Een goede gezondheidscheck kan je in korte tijd helpen 'verborgen gebreken' op te speuren. Paul Compen, veiligheidskundige in het MUMC+, was binnen een half uurtje grondig bevraagd en bemeten: BMI, buikomvang, bloeddruk, cholesterol, bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning en passeerden de revue. De uitslag kon hij op internet via een inlogcode bekijken. Deelname was vrijwillig en desgewenst anoniem.

Paul: "Ik had geen klachten, maar was wel benieuwd of er iets gevonden zou worden. En dat bleek het geval; mijn bloeddruk was iets te hoog. Dat merk je niet. Via internet krijg ik nu regelmatig een digitale nieuwsbrief die is afgestemd op mijn situatie. Met informatie over onder meer suiker, gezond hart, goed ontbijten, obesitas, diabetes en bewegen."

Minder zout
In de nieuwsbrief over bloeddruk wordt bijvoorbeeld eerst uitgelegd wat bloeddruk is, wat de schade aan de aders kan zijn en wat er aan te doen is: stoppen met roken, gezond eten, zo min mogelijk zout gebruiken, afvallen bij overgewicht, dertig minuten per dag bewegen en leren omgaan met spanning en stress. Paul: "Interessante informatie. Mijn vrouw leest de nieuwsbrieven ook altijd. Het gaat vaak over vaak simpele veranderingen. We letten nu meer op gezonde voeding. We eten wat minder vet en zout. Ieder pondje gaat toch door het mondje."

Bloeddruk gedaald
Na een half jaar bleek bij een controle van de bedrijfsarts dat Pauls bloeddruk was gedaald. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik raad iedereen aan om een healthcheck te doen als hij de kans krijgt. Het kost bijna geen tijd en je kunt er echt gezondheidswinst mee bereiken."

Naam:    Paul Compen
Functie:  veiligheidskundige, MUMC+
Leeftijd:  64 jaar
Woont:   in Budel samen met zijn vrouw
Vrije tijd: wijn maken, tuinieren, glazenier
Info:    paul.compen@mumc.nl   
Inspiratie   leren van anderen door gezellig samen te komen

 

"Ik raad iedereen om een healthcheck te doen als je de kans krijgt."

Tekst: Joop K. de Vries
Illustratie: Brigida

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar overzicht