Nieuws

30 Dec 2013 Aios leren sturen, volgen, samen en tegen

Roos van Leary
Maaike Kusters, aios Kindergeneeskunde, volgde de workshop: "We leerden de mogelijke posities die we innemen in gesprekken: volwassene, ouder of kind. En hoe je dan bijvoorbeeld staat ten opzichte van je opleider in voortgangsgesprekken. Vervolgens werd de Roos van Leary behandeld: ben je meer het volgende of het leidende type? Sta je samen met iemand in een gesprek of juist tegenover elkaar? In filmfragmenten uit de tv-serie 'De coassistent' leerden we verhoudingen herkennen. Iedereen heeft een voorkeursrol. Wat gebeurt er als je die rol nou eens niet inneemt? En als je bedenkt wat je wilt bereiken in een gesprek, welke rol past daar dan het best bij? Daar ben ik mee aan het stoeien en ik kijk ook hoe anderen het doen. Ik heb geleerd om relaxter en volwassener een gesprek in te gaan en het gedrag van de ander meer te zien als een keuze en niet als iets persoonlijks dat op mij is gericht. Ieder heeft een rol en we moeten er samen in dialoog uitkomen."

Patiënt googlet
Aios zijn de opleiders van de toekomst, als zij open leren communiceren kunnen ze nu al coassistenten beter begeleiden en straks aios en daarmee bijdragen aan een veilig leerklimaat. Bovendien, zegt Maaike is open communiceren ook een must in de zorg. "De patiënt die je ziet heeft van alles gegoogled en wil daarover in gesprek. Je kunt niet meer paternalistisch zeggen: zo doen we het hier."

"Iedereen heeft een voorkeursrol. Wat gebeurt er als je die rol nou eens niet inneemt?"

Naam:     Maaike Kusters
Functie:   aios Kindergeneeskunde Radboudumc
Leeftijd:   32 jaar
Woont:    in Lent samen met André
Vrije tijd:  promoveren op het afweersysteem bij downsyndroom
Info:         maaikekusters@hotmail.com
Inspiratie  mijn patiënten; kinderen zijn vernieuwend en creatief, altijd anders dan je verwacht

 

Tekst: Joop K. de Vries
Illustratie: Brigida

Vitaal en met plezier blijven werken
Hoe blijft u vitaal en met plezier aan het werk, ook in onzekere tijden? Deze serie artikelen biedt inspiratie. Afkomstig van de acht UMC's en de werknemersorganisaties. Zij hebben in de cao afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Kijk ook eens op umcdialoog.nl en dokterhoe.nl.

Deel dit nieuwsbericht

Terug naar overzicht